Kort og godt om kosthold

Hvis du vil oppnå resultater på med treningen vil ditt kosthold ha veldig mye å si for at du skal få de resultatene du vil. Om ditt mål er å bli sterkere, gå ned i vekt, overskudd i hverdagen, eller å få en bedre livsstil så bør du passe på hva du spiser, hvor mye, og ikke minst at du får i deg nok næringsstoffer. 

Energi gir kapasitet til å gjøre arbeid. For at kroppen din skal utføre alt det arbeidet du ønsker den skal gjøre i løpet av en dag, er det viktig at du tilfører riktig energi hele dagen.  Riktig energi vil si mat som gir kroppen din energi frem til neste måltid, og de næringsstoffene den trenger for å utføre alle jobbene den skal gjøre. Et eksempel på dette kan være å sammenligne en bil og et menneske, en bil ville ikke fungert om den ikke hadde hatt drivstoff, altså som karbohydrater til bilen, Fett kan vi sammenligne med at bilen trenger olje. Proteiner kan ses på som karosseriet på bilen, hvor vi i menneskekroppen kaller dette kroppens byggesteiner. Så hvis ikke kroppen din får mat, vil den ikke fungere som den skal.

Kort og godt om våre viktige energikilder:

Karbohydrater er den viktigste kilden til energi i det norske kostholdet, og mesteparten av karbohydratene kommer fra planteriket. Dette kan være poteter, pasta, grønnsaker, ris og brød.

Proteiner er kroppens byggesteiner og er helt nødvendige for oss mennesker. Proteiner bygger opp nye celler, og vedlikeholder og fornyer alle cellene i kroppen. Kroppen klarer ikke lage proteiner selv, og det er derfor viktig at de tilføres via maten.

En viss andel av energiforbruket dekkes av nedbrytning av protein/aminosyrer som må erstattes gjennom kosten. Des mer energi vi bruker per dag, des mer protein trenger vi. Vi trenger 1g protein per kg kroppsvekt, en kroppsbygger vil trenge 2g per kg kroppsvekt.

Fett er det næringsstoffet som gir mest energi til kroppen, og er viktig både for maten vi spiser og kroppen vår. Fettet i kroppen transporteres med blodet og lagres i egne fettceller som ligger i underhuden og rundt indre organer. Fettet i underhuden er med på å gi kroppen isolasjon, mens fettet rundt indre organer beskytter dem mot skader og støt. Fett er i tillegg forstadiet for mange av hormonene i kroppen din og er viktig for cellenes struktur. Fett hjelper også kroppen å lagre og transportere fettløselige vitaminer som vitamin A, D, E og K.

Tips til frokost, lunsj/mellommåltid og middag:

 

Frokost: 1 glass melk eller juice, egg, grovt brød med pålegg, havregrøt, kornblanding, omelett, knekkebrød, omega 3.

Frokost: 1 glass melk eller juice, egg, grovt brød med pålegg, havregrøt, kornblanding, omelett, knekkebrød, omega 3.

Lunsj/mellommåltid: kostholds erstatning(barer, pulver/om ned i vekt eller rask næring,) yoghurt, smoothie, salater, frukt. Andre ting kan være: fugl og fisk, nøtter, cottage cheese. 

Lunsj/mellommåltid: kostholds erstatning(barer, pulver/om ned i vekt eller rask næring,) yoghurt, smoothie, salater, frukt. Andre ting kan være: fugl og fisk, nøtter, cottage cheese. 

Eksempelet over viser hvordan en middagstallerken bør se ut for å få i seg en næringsrik middag. Andre forslag: fisk, kjøtt, poteter, ris.

Eksempelet over viser hvordan en middagstallerken bør se ut for å få i seg en næringsrik middag. Andre forslag: fisk, kjøtt, poteter, ris.

Det er klart vi også må unne oss noe godt, godteri og annen junk er noe vi kan innta men helst hold dette til et fornuftig inntak, dette er også for å kunne holde blodsukkeret vårt på et balansert nivå slik at vi kan holde energi og fokus oppe i hverdagen. Til slutt, fokuser på å få i deg nok næringsstoffer(bensin) til dagens aktivitet og trening slik at prestasjon, følelse og restitusjon blir best mulig.

Kontakt gjerne en av oss PTene og kostholdsveilederene, vi har god kunnskap på feltet dersom dere synes noe er vanskelig eller ikke vet hvor mye og hva man bør spise.